upgrade your browser or activate Google Chrome Frame to improve your experience.

Skaitmeninių nuotraukų saugojimas

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Skaitmeninių nuotraukų saugojimas - 5.0 out of 5 based on 9 votes

Kaip sukurti nuotraukų achyvą

 

diskasHDDsm   Kuriant archyvus ir atsargines skaitmeninių nuotraukų kopijas yra laikomasi tų pačių taisyklių kaip ir dirbant su paprastais dokumentiniais failais. Taisyklių pagrindą sudaro informacijos saugojimas bent dviejose skirtingose vietose, kad prarastus duomenis pagrindinėje laikmenoje būtų galima atkurti iš atsarginės. Pasidalinsiu savo patirtimi kaip aš dirbu su nuotraukomis siekdamas visada turėti atsarginę kopiją.

Atminties kortelių naudojimas. Nuotraukų dubliavimas fotoaparate

   Fotoaparatuose nuotraukos visada yra įrašomos iškarto į dvi atminties korteles formatu Raw + Raw. Toks nuotraukų įrašymo formato pasirinkimas pagreitina fotoaparato darbą, nes procesoriui nereikia nuotraukų perskaičiuoti į JPEG formatą, o atsilaisvinusius pajėgumus gali naudoti kitais tikslais. Sugedus vienai kortelei nuotraukas importuoti į kompiuterį galiu iš antros kortelės, neprarasdamas galimybės dirbti su lanksčiais Canon Raw failais. Prieš fotografavimą pasirenku tokį atminties kortelės dydį, kad užtektų visam užsakymui, taip sumažindamas tikimybę ką nors pačiam netyčia sugadinti. Iš anksto pasitikrinu įrašymo nustatymus ir atminties kortelių veikimą. Šių nustatymų nekeičiu per visą fotografavimo laiką. Fotografavimo metu visada po ranka turiu dar keletą atsarginių atminties kortelių komplektų. Naudoju SanDisk, Toshiba ir Kingston atminties korteles. Visų mano turimų gamintojų atminties kortelės veikia gerai. Kiekviena laikmena turį duomenų įrašymo ir nuskaitymo limitą, todėl senesnes atminties korteles naudoju tik informacijos dubliavimui nesvarbiems fotografavimams.
Patariu atminties korteles pirkti be adapterių, nes papildomi kontaktai įrašymo klaidos atsiradimą padidina kartais.

Duomenų laikymas kompiuteryje

   Mano kompiuterio konfigūracija yra paprasta. SSD sisteminis, vienas HDD diskas dokumentams, o antrasis darbui su multimedija. Sugedus vienam iš diskų kituose informacijos atstatinėti nereikia. Nuotraukos į kompiuterį iš atminties kortelės yra įrašomos laikantis labai griežtos tvarkos, kuri padeda išvengti nesklandumų organizuojant darbą tolesnėje eigoje. „Didžiausias blogis“ yra nuotraukų kilnojimas iš vienos vietos į kitą. Perkeltų nuotraukų nemato programų katalogai ir virtualūs albumai. Pasikeičia vieta archyvuose. Iš naujo programoms reikia nurodyti kelius vedančius prie perkeltų nuotraukų. Pateiksiu pavyzdį kokią aplankų struktūrą kompiuteryje naudoju aš. Komercija/vestuvės/metai/mėnuo/data + jaunųjų vardai. Net svetimas vartotojas suprantą, kad šiuose aplankuose neverta nei ieškoti, nei talpinti šeimos nuotraukų iš poilsinės kelionės po Turkija. Beveik visuose programose galima pasidaryt išankstinius nuotraukų importavimo ruošinius nurodant į kokį aplanką keliaus importuojamos nuotraukos ir kokiame programos kataloge jos bus matomos. Vieną kartą įvedus kompiuteryje tvarką, ją palaikyti paskui yra lengva.

Atsarginės, archyvinės kopijos kūrimas naudojant diskų doko stotelę

   Atsarginės kopijos yra daromos naudojant dviejų SSD/HDD diskų doko stotelę. Stotelės naudojimas yra paprastas ir turį privalumą, kad informaciją galima perkelti ne tik iš kompiuterio į stotelėje esantį diską, bet ir iš vieno stotelės disko kitą. Diskai stotelėje yra lengvai ir greitai keičiami. Atsarginėms kopijoms skirti diskai yra ne tik informacijai saugoti, bet ir dulkėms rinki gulint lentynose, todėl patiems diskams didelių reikalavimų nekeliu. Naudoju naujus ir kompe stovėjusius dar nenudrožtus diskus.
Prisipažįstu, kad namo be gerų nuotraukų parsinešu ir daug šlamšto. Jeigu yra galimybė duomenis saugoti atminties kortelėje tai atsarginė kopija yra daroma sutvarkius ir pašalinus nereikalingas nuotraukas. Neturint tokios galimybės, atsarginė kopija doko stotelėje yra daroma iš karto, o po nuotraukų apdirbimo atsarginės kopijos aplankas yra išvalomas nuo nereikalingų ten esančių nuotraukų. Sutvarkius atsarginę kopiją, nepamirštam pridėti programų katalogų, su kuriomis buvo apdorojamos nuotraukos. Sukūrus atsarginę kopiją doko stotelė nuo kompiuterio yra atjungiama.

Nuotraukų laikymas ir archyvas optiniuose diskuose

   Į optinius diskus yra žiūrima kaip į atgyvena. Sunku juose surasti norimą informacija. Negalima informacijos atnaujinti. Sunku deramai išlaikyti norimą aplankų ir failų konfigūracija, o ir įrašomų duomenų kiekis palyginus su HDD diskais yra labai mažas. Bet neskubėkime jų visiškai nurašyti. Nedaug fotografuojantiems ir laikantiems nuotraukas JPEG formatu, atsarginės kopijas daryti optiniuose diskuose yra geras pasirinkimas, nes pačio JPEG formato algoritmai ir konstrukcija yra padaryta taip, kad vien tik atidarius ir uždarius nuotrauką ji yra perrašoma, kiekvieną kartą pabloginant nuotraukos kokybę. Optiniame diske nuotraukos nėra perrašinėjamos, todėl yra išlaikoma nepakitusi pradinė nuotraukos vaizdo kokybė, kurią iš optinio disko visada galima atkurti.

Nuotraukų laikymas debesyse

   Priežastis kodėl nelaikau nuotraukų debesyse yra ta, kad mažai yra skiriama nemokamos vietos. Dabartinės HDD kainos yra tokios, kad už padidintos saugojimo vietos metinį mokestį galima nupirkti gana padorų diską. Manau, kad dedesyse talpinamos nuotraukos yra suspaudžiamos, kad užimtų mažiau vietos, todėl parsisiųstos nuotraukos atgal nebeturį pradinės kokybės. Jei Jūsų tai nejaudina ir užtenka nemokamos vietos failams laikyti debesyse tai saugesnės vietos jiems nesurasite.

Ką dar reikia turėti kompiuteryje

   Didžiausias fotografų dėmesys yra skiriamas nuotraukų apdirbimo programoms ir visokiems algoritmams padedantiems blogai nufotografuotas nuotraukas padaryti šedevrais visiškai nekreipiant dėmesio į kompiuterio priežiūrą. Yra keletas programėlių pagerinančių kompiuterio darbą kurias reikėtų turėti kompiuteryje prižiūrint archyvus.

  • Antivirusinė programa. Yra dar ir tokių kurie antivirusinės neturį
  • Failų atstatymo programa. Pravartu turėti ne tik tiems kurių fotoaparatai turį vieną kortelių nuskaitymo lizdą
  • Failų sinchronizavimo programą. Darant atsarginę kopiją nereikia failų kilnoti rankomis. Atstatant failus iš atsarginės kopijos išlaiko aplaku struktūrą. Galima automatizuoti visą procesą. Sutaupo daug laiko prižiūrint archyvą.
  • Diskų defragmentavimo programa. Pagreitina failų užkrovimą iš disko. Prailgina diskų veikimo laiką
  • Failų dublikatų radimo programa. Padeda surasti dubliuotus failus ir juos ištrinti
  • Šiukšliadėžių, laikinų failų ir naršyklių talpyklų valymo programų valančių kompiuterį nuo nuolat besikaupiančio šlamšto

Nuo kompiuterių gedimų ir duomenų vagysčių niekas nėra apsaugotas, todėl turėti atsarginę dokumentų kopiją antroje laikmenoje yra būtinybė. Tai rodo ir gana dažni klientų prašymai atkurti prarastas nuotraukas.

Add comment


Security code
Refresh